Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Modelový dům Rosenbaum

Modelový dům Rosenbaum

Jeden z nejluxusnějších módních závodů haute couture první poloviny 20. století na českém území vedený návrhářem Oldřichem Rosenbaumem.


Plášť se stříbrnými liškami Salon XVIII, č. 10, říjen 1939, s. 27. UPM.
Podrobné informace

Modelový dům Rosenbaum, též Maison Rosenbaum, byl pražský módní salon (1881–1948), který se vyvinul z krejčovské firmy Elisy Rosenbaumové. Když firmu po její smrti převzal syn Ulrich, používal českou variantu jména Oldřich Rosenbaum (1896–1991). Z podniku se stal luxusní módní závod, inspirovaný francouzským modelem sezónních kolekcí haute couture. Jak ve svých memoárech uvádí prvorepubliková filmová hvězda a modelka Adina Mandlová, Rosenbaum byl novým typem módního návrháře. Jeho tvůrčí postup spočíval v aranžování látek přímo na manekýnách a specialitou salonu byly oděvy tvarované precizními střihy z luxusních materiálů dovážených ze zahraničí, například od pařížské firmy Rodier, která dodávala i světoznámé Coco Chanel. Svým zákaznicím nabízel lichotivé, velmi ženské oděvy, kromě žádaných kompletů s elegantními detaily to byly kožešinové přehozy a pláštěnky. Nejvíce jej ale proslavily propracované večerní toalety šikmého střihu, které svůdně obepínaly ženské křivky.

Oldřich Rosenbaum se intenzivně stýkal s francouzským módním světem a budoval síť spolupracovníků po celé Evropě. Patřili mezi ně v Paříži vzdělaná kreslířka Zdena Mayerová Fuchsová (v letech 1925–1935), redaktorka časopisu moderní ženy Eva (v letech 1932–1938), jejíž kresby formovaly módní vkus české veřejnosti, a od roku 1935 talentovaný a vyhledávaný návrhář Mikuláš (Niko) Pauzdr. Jako střihač působil u Rosenbauma umělecky nadaný Belgičan Camille Chasterusse a jako modelér Chorvat Otto Berger. Ve třicátých letech údajně v podniku krátce pracoval také mladičký návrhář Cristóbal Balenciaga.

Éru svého největšího rozvoje zažil salon ve 30. letech 20. století. Tehdy se rozkládal ve dvou patrech funkcionalistického paláce na Národní třídě 15, měl několik specializovaných filiálek v Praze, Karlových Varech, a dokonce i v Paříži. Legendární byly jeho opulentní sezónní módní přehlídky pro stálé klientky a odborníky ze zemí střední a východní Evropy. Již od počátku působení se Rosenbaum orientoval na kosmopolitní klientelu nejvyšší společenské úrovně. Zhotovoval nákladné oděvy pro ženy s bohatým společenským životem a nabízel jim všestranný servis. Mezi početnou klientelu patřily manželky českých průmyslníků jako Marie Baťová, dále ženy finančníků, diplomatů a aristokratky přijíždějící za Rosenbaumem z různých zemí Evropy.

Úspěšný rozvoj firmy ukončil nástup nacismu. Kvůli židovskému původu Rosenbaum uprchl do Francie a odtud v roce 1939 emigroval do USA, kde se později proslavil pod novým jménem Oldric Royce jako návrhář americké smetánky.

Jeho pražský závod byl za protektorátu v roce 1938 jako židovský majetek zkonfiskován nacisty a poté arizován. Po válce byl v roce 1948 v jeho nepřítomnosti znárodněn a následně transformován do Módních závodů Praha – Styl (1954–1993).

Použité zdroje
UCHALOVÁ, Eva a KURTZ, Howard Vincent. Oldřich Rosenbaum, Oldric Royce: život s módou v Praze a New Yorku. Překlad Derek Paton a Marzia Paton. Vydání první. V Řevnicích: Arbor Vitae, 2017. 271 stran. Design, profily, osobnosti. Osobnosti; 4. svazek. ISBN 978-80-904534-5-6.
UCHALOVÁ, Eva a kol. Pražské módní salony 1900-1948 = Prague fashion houses 1900-1948. V Praze: Uměleckoprůmyslové museum, ©2011. 311 s. ISBN 978-80-7101-107-1.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.