Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Martina Sáblíková

Martina Sáblíková

Nejúspěšnější česká rychlobruslařka specializující se na dlouhé tratě, trojnásobná olympijská vítězka, několikanásobná mistryně České republiky, pětinásobná mistryně Evropy ve víceboji a 21násobná mistryně světa, držitelka několika světových rekordů.


Podrobné informace

*27. 5. 1987 Nové Město na Moravě

Sportu se Martina Sáblíková věnuje od dětství, zpočátku hrávala basketbal. Od roku 1998 začala pod vedením trenéra Petra Nováka, jehož svěřenkyní je doposud, s rychlobruslením. Sáblíková používá i netradiční tréninkové metody, např. speciální prkno, na němž klouže z jedné strany k druhé. Na mezinárodních soutěžích začala vystupovat od roku 2002. První zimní olympijské hry, kterých se zúčastnila, byly v roce 2006 v Turíně, zde však zůstala bez medaile. Téhož roku na juniorském světovém šampionátu získala stříbrnou medaili.

V roce 2010 na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru získala zlaté medaile na tratích 3000 m a 5000 m a bronz na patnáctistovce. Tímto svým výkonem se zařadila mezi nejúspěšnější české sportovce v historii zimních olympijských her. Na dalších hrách v Soči v roce 2014 Martina Sáblíková potvrdila své pozice a získala stříbrnou medaili na vzdálenost 3000 m a olympijské zlato na pětikilometrové trati. V roce 2018 na XXIII. zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu na trati 5000 m vybojovala stříbrnou medaili, celkově svůj šestý olympijský cenný kov. Kromě olympijských medailí během své dosavadní kariéry nasbírala na mistrovstvích světa celkově jednadvacet zlatých, sedm stříbrných a jednu bronzovou medaili, na mistrovstvích Evropy vybojovala pět zlatých medailí, tři stříbrné a tři bronzové. Od sezony 2006/2007 vyhrála třináctkrát celkové pořadí Světového poháru v rychlobruslení na dlouhých tratích. V rámci letní přípravy se věnuje také silniční cyklistice a inline bruslení.

V letech 2007, 2009 a 2010 vyhrála novinářskou anketu Sportovec roku. V letech 2007 a 2010 jí byla Českým olympijským výborem udělena Cena Jiřího Gutha-Jarkovského. V roce 2017 převzala od prezidenta republiky medaili Za zásluhy I. stupně.

Použité zdroje
Červinková, R., 2013. Martina Sáblíková: sama proti času. Praha, Mladá fronta
http://www.olympic.cz/www/sportovec/1499--martina-sablikova

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.