Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Šibík

Jan Šibík

Fotoreportér známý svými fotografiemi z válečných konfliktů. Vyhrál třetí místo v prestižní soutěži World Press Photo a dvakrát první místo v české obdobě Czech Press Photo.


Jan Šibík (2019). Autor: Jindřich Nosek (NoJin), licence CC BY-SA 4.0, https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_%C5%A0ib%C3%ADk#/media/Soubor:Jan_%C5%A0ib%C3%ADk_(2019).jpg
Podrobné informace

*15. 4. 1963 Praha

Jan Šibík začínal jako asistent kamery v Československé televizi v hlavní redakci publicistiky a dokumentaristiky. Velkou fotografickou zkušeností pro něj byla lidová škola umění a kurz pod vedením Jána Šmoka, zakladatele katedry fotografie na FAMU. Ve svých fotografických začátcích Šibík fotografoval jakožto fotbalový fanoušek potyčky diváků na stadionech nebo náhodně cestující v metru. Dlouho hledal své téma, nakonec jej proslavily zejména snímky z míst válečných konfliktů nebo z chudých oblastí, kterých podnikl přes 200. Fotografoval například pád berlínské zdi, sametovou revoluci v Československu, ale také nebezpečnější události jako války v Afghánistánu, Bosně, Kosovu, Čečensku, Jihoafrické republice nebo Iráku. Nevyhýbá se živelním pohromám, masakrům ani epidemiím, známé jsou jeho fotografie z uprchlických táborů v Tanzanii či Somálsku, konfliktu v Palestině nebo epidemie AIDS na Ukrajině.

Jan Šibík vyhrál třetí místo v prestižní soutěži World Press Photo v kategorii Sport Features (Sportovní příběhy) a dvakrát hlavní cenu v české obdobě Czech Press Photo, v níž získal také přes 41 dalších ocenění. Od roku 1993 pracoval pro časopis Reflex, v současné době je fotografem na volné noze, živí jej workshopy a reportáže, několikrát do roka fotí také svatby. Své práce vystavoval po celém světě. Jako porotce se účastnil mnoha významných fotografických soutěží, např. Czech Press Photo 2006.

 

 

Použité zdroje
Jan Šibík [online]. [cit. 20. 2. 2020]. Dostupné z: http://www.sibik.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.