Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hašlerky

Hašlerky

Nejpopulárnější české bonbony proti chrapotu a kašli, pojmenované po písničkáři Karlu Hašlerovi. Objevili se spolu se vznikem Československa před více než 100 lety.


ČTK/Kamaryt Michal
Podrobné informace

Hašlerka je známý český větrový bonbon pro zmírnění chrapotu a kašle. Na začátku výroby byly hašlerky nazývány po italském operním pěvci Carusovi (Caruso-Hustenbonbon), roku 1920 však tyto cukrovinky proti chrapotu dostaly jméno po Karlu Hašlerovi, populárním českém zpěvákovi a písničkáři.

Výroba hašlerek začala v roce 1918 v dílně podnikatele Františka Lhotského na Královských Vinohradech v Praze podle receptu Ericha Kirsteina, který takové bonbony předtím vyráběl ve Vídni. Rozrůstající se produkce vyžadovala přesun do větších prostorů ve čtvrti Michle. František Lhotský mohutně investoval do marketingu, díky čemuž vznikly nesčetné propagační materiály, říkanky a slogany, jako „Proti chřipce, proti kašli“, „Proti nepříjemnému pokašlávání“, „U nás nekašleme, máme Hašlerky“, „Napsala nám paní Kačka, co znamená tahle značka? Poslali jsme telegram, Hašlerek že monogram“ apod.

Po roce 1989 byla firma zprivatizována a koupena společností Nestlé. Výroba pak byla přesunuta do závodu Sfinx v Holešově ve Zlínském kraji. V současnosti se hašlerky vyrábějí ve více druzích a jsou stále nejprodávanějšími bonbony v České republice a na Slovensku.

Použité zdroje
Náš REGION | Všude doma [online]. Dostupné z: https://nasregion.cz/prazske-haslerky-to-je-vitr-v-puse-uz-temer-100-let-nesou-jmeno-slavneho-skladatele-karla-haslera-45759

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.