Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Dominik Hašek

Dominik Hašek

Český hokejový brankář, historicky nejmladší brankář hokejové reprezentace. 


Podrobné informace

*29. 1. 1965 Pardubice

V rodném listu dnes již bývalé brankářské hvězdy stojí jméno Dominik Kaštánek, tak se sportovec jmenoval do svých deseti let, než jeho biologický otec povolil přejmenování svého syna. Poprvé se brankář postavil na led ve svých pěti letech zásluhou nevlastního otce, po němž později získal příjmení Hašek. V šesti letech začal dědeček Dominika Haška brát na zimní stadión tehdejší Tesly Pardubice a Hašek byl ihned uchvácen hokejovými brankáři. V této době byl přihlášen do týmu mladších žáků a v brance se mu velmi dařilo, o několik let později v roce 1977 dokonce tato skupina hokejistů vyhrála dorosteneckou ligu a československý pohár.

Hokejové nadání a výjimečný talent zajistil Haškovi místo v reprezentačním výběru šestnáctiletých v době, kdy bylo brankáři teprve třináct. Haškova kariéra hokejového brankáře šla stále nahoru, s národním mužstvem vyhrál v roce 1983 stříbro na MS v Německu, bronz na MS ve Vídni v roce 1987, na MS ve Stockholmu 1989 a v Bernu 1990.

V letech 1981-89 byl Hašek brankářskou jedničkou v týmu Pardubic, za tu dobu odchytal 337 utkání a dvakrát se s mužstvem stal vítězem české ligy. V roce 1990 se Hašek díky agentům dostal do hokejového klubu Chicago Blackhawks, zpočátku však chytal za tým Indianapolis Ice, jenž hrál nižší národní soutěž. Hašek byl v roce 1992 vybrán do All Rookie Teamu, což je žebříček nových hráčů v NHL. V témže roce přestoupil do týmu Buffalo Sabres a postupně se vypracoval na post brankářské jedničky, za tento klub chytal celých devět sezón. Za své výkony získal Hašek řadu různých ocenění a dostávalo se mu obrovských poct. V letech 1994-2001 získal ocenění pro nejlepšího brankáře a v sezónách 1997-98 obdržel cenu pro nejužitečnějšího hráče NHL, o čemž rozhodli samotní hráči Národní hokejové ligy. V roce 1998 se Hašek velkou měrou podílel na zisku zlatých olympijských medailí na OH v Naganu.

Po přestupu do klubu Detroit Red Wings vyhrál v sezóně 2001-02 poprvé Stanley Cup, v následující sezóně následovala roční pauza a posléze odehrál ještě jednu sezónu za Detroit. Jednu sezónu chytal Hašek za tým Ottawa Senators, poté se opět vrátil do týmu Detroitu a v sezóně 2007-08 vyhrál již druhý Stanley Cup. Po tomto vítězství následovala opět roční pauza, po níž se na rok vrátil do české hokejové extraligy a s týmem HC Pardubice získal v sezóně 2009-10 mistrovský titul. Následující sezónu Hašek odehrál za tým HC Spartak Moskva a připsal si tak angažmá v Kontinentální hokejové lize. Po této sezóně měl ambice ještě chytat za některý z klubů, jenž by měl šanci získat Gagarinův pohár, žádná nabídka však nepřišla, a tak byl Hašek nucen ukončit svou hokejovou kariéru.

Dominik Hašek získal za svůj sportovní život řadu ocenění, v zámoří získal již výše zmíněné ceny a v České republice se stal pětinásobným držitelem ocenění Zlatá hokejka a dvakrát se stal vítězem ankety Sportovec roku. V roce 2008 byl uveden do Síně slávy českého hokeje a v roce 2014 do Hokejové síně slávy v Torontu. Se svou bývalou manželkou Alenou má Dominik Hašek dvě děti, dceru Dominiku a syna Michala. Po ukončení sportovní kariéry začal Hašek podnikat se sportovním oblečením vlastní značky.

Použité zdroje
KIRCHNER, Jaroslav a Jan SLEPIČKA. Hvězdy českého sportu. II. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. ISBN 80-7200-582-0.
http://www.ceskatelevize.cz/sport/hokej/198922-dominik-hasek-ukoncil-karieru-definitivne/
http://www.hcdynamo.cz/zobraz.asp?t=vyznamni-hraci

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.