Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
CSA SportCruiser

CSA SportCruiser

Světově populární letoun původem z Kunovic. Stovky kusů tohoto stroje létají téměř na všech kontinentech.


Autor: Chris Happel / CC BY, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sportcruiser.jpg
Podrobné informace

CSA Sport Cruiser byl představen v roce 2006 a v současnosti je s více než 600 vyrobenými kusy jedním z celosvětově nejoblíbenějších lehkých letadel na trhu (více než 300 ve Spojených státech). Tento dvoumístný jednomotorový dolnoplošník vyrábí firma Czech Sport Aircraft (dříve CZAW). Mezi lety 2010 a 2011 byl Sport Cruiser vyráběn na základě licenční smlouvy s Czech Sport Aircraft pod názvem Piper Aircraft. Existují tři verze tohoto letounu – SportCruiser, PiperSport a PS-28 Cruiser. Jedná se o velmi populární letoun, který se vyváží do USA, Austrálie, Jižní Ameriky, Asie a různých zemí v Evropě.

Trup letadla je z hliníkové konstrukce s nízkou konfigurací křídel. Jejich rozpětí činí 8,6 m, délka 6,62 m a výška 2,31 m. Dle příslušné verze je letoun vybaven motorem Rotax 912ULS o výkonu 100 koní, nebo motorem Jabiru 3300 o výkonu 120 koní. Maximální rychlost dosahuje hodnoty 255 km/h a standardní cestovní rychlost je 172 km/h při maximálním doletu kolem 950 km. Prázdné letadlo váží 388 kg a maximální vzletová hmotnost je 600 kg. Sklo kabiny je vyrobeno z plexiskla, u osádky jsou z obou stran umístěna otevíratelná posuvná okénka a letoun má ve své výbavě také padák. Díky velkému prostoru v kabině je velmi populární i jako mikroužitkové letadlo.

Použité zdroje
Sport Cruiser Rises - Plane & Pilot Magazine. Plane & Pilot Magazine [online]. Copyright © 2020 Madavor Media, LLC. All rights reserved. [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://www.planeandpilotmag.com/article/sport-cruiser-rises/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.